Derfor er en god kropsholdning vigtig: japanske zen-master Daichi Sokei

| |

Ind imellem kan vi lade os inspirere af idéer og tanker fra andre religioner og kulturer. God kropsholdning er ikke blot nogle nymoderne dille fra det 21. århundrede.

Helt tilbage i 14-tallet lovpriste den kendte japanske zen-master Daichi Sokei god kropsholdning, da han udtalte følgende

“If somebody should ask you what true zen is, it’s not necessary to explain using words. Instead, demonstrate the aspects of zazen posture. Then, spring breezes will gently coax the marvelous flowers of the plum tree to blossom.”

Zen-master Daichi Sokei (kilde: Meditation-zen.org)

Han mente således, at god kropsholdning når man mediterer er essentielt. At det forbandt krop og sjæl. At det forbedrer vores måde at tænke på.

God kropsholdning handler ikke kun om meditation. Nye videnskabelige undersøgelser på området fremhæver også de mange fordele: bedre selvtillid, at du fremstår mere åben og stærk og at du øger din kognitive kapacitet.

Så hvordan får man lige en bedre kropsholdning, tænker du måske? Der er flere ting, man skal holde sig for øje, og det er ikke noget, der sker i løbet af en dag.

1. Motioner ugentligt

Vores krop er intelligent. Den styrker, hvad vi bruger ofte, og glemmer det, vi ikke bruger. Så hvis du ikke motionerer ofte og bruger dine muskler og led, så bliver de også slappe. Løbeture (og sågar gåture) på ugentlig basis hjælper gevaldigt. Så snør løbeskoene på, kom igang, hvis du ikke allerede er det!

2. Lav styrketræningsøvelser

På samme måde som du skal dyrke motion, skal du også huske at styrke dine muskler. Hvis du ikke har adgang til et fitness-center endnu, er der tre nemme og hurtige øvelser, som du kan lave derhjemme. Du behøver i princippet ikke udstyr, men hvis du har en yogamåtte og nogle lette vægte, vil det hjælpe meget.

  • Rygstræk (1-4 sæt af 8-16 gentagelser)
  • Back Flys (1-4 sæt af 8-16 gentagelser)
  • Serratus stem (1-4 sæt af 8-16 gentagelser)

Du kan eventuelt google disse øvelser. Tag et minuts pause mellem hvert sæt. Du behøver ikke bruge mere end 15 minutter en eller to gange om ugen – det vil gøre mirakler for din ryg og din ranke ryg!

Har du adgang til et fitness-center, anbefaler vi, at du følger et ugentligt program fyldt med basisøvelser. Øvelser såsom squats, dødløft, cable rows, bent over barbell row mv. er alle øvelser, der vil hjælpe gevaldigt på din lænds, rygs, og skuldres muskler. Vi anbefaler, at du finder et godt træningsprogram at følge.

3. Invester i en rygstøtte

I hverdagen er det ikke altid lige nemt hele tiden at huske på, at holde en god holdning med rank ryg og skuldrene rullet tilbage. Det minder en rygstøtte eller holdningskorrigerende tøj dig til gengæld om. Ved hjælp af aktivering af de underaktive muskler, bliver din krop hele tiden mindet om, at holde en god kropsholdning. Læs mere om rygstøtte her. Du kan eventuelt starte med at bruge rygstøtten et par timer om dagen. Når din krop har vænnet sig til at have den på i hverdagen, kan du bruge den i længere tid. Fordelen ved en rygstøtte er især, at din krop vedbliver med at have en god kropsholdning, selv når du ikke bruger den. Musklerne har nemlig såkaldte muskelhukommelse, så når du har brugt støtten igennem længere tid, vil musklerne huske at have en god holdning.

Du kan eventuelt se denne Ted Talk, hvor professoren Amy Cuddy, som har undersøgt kropsholdning og kropssprog igennem mange år, fortæller hvor vigtigt det er at have en god kropsholdning.

Forrige

Byg din egen kirke

Din frisure kan være vigtig for din karriere

Næste